Kolorowa sałatka z kaszą bulgur i jajkiem

Kolorowa sałatka z kaszą bulgur i jajkiem

Prosta i sycąca propozycja na sałatkę. Głównym jej składnikiem jest kasza bulgur, która wraz z warzywami i pomarańczami tworzy kolorową mieszankę. Koniecznie podajcie ją z jajkiem ugotowanym na twardo lub jeśli macie ochotę to z sadzonym. Sałatka ta idealnie sprawdzi się jako obiad na wynos do pracy czy na uczelnię.

Składniki

Ilość: ok. 5 porcji

  • 200 g kaszy bulgur
  • 1 brokuł
  • 2 pomarańcze + 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 50 g oliwek zielonych
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 30 g rodzynek
  • 150 g pieczarek marynowanych
  • 5 jajek
  • trochę świeżej pietruszki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz, sól do smaku

Przygotowanie

Kaszę bulgur ugotować według wskazówek na opakowaniu. Przestudzić.

Brokuła podzielić na różyczki i gotować w osolonej wodzie przez około 2 - 3 minuty. Odcedzić i od razu przelać zimną wodą, po czym osuszyć i ostudzić na sitku.

Pomarańcze obrać i krojąc nożem podzielić je na mniejsze kawałki. Zielone oliwki pokroić na plastry, a każdego pomidorka i pieczarkę na połówki.

W małej miseczce wymieszać 2 łyżki soku z pomarańczy, oliwę z oliwek, sól i pieprz, a następnie wmieszać całość w przestudzoną kaszę. Dodać brokuła podzielonego na mniejsze kawałki, pomarańcze, oliwki, pomidorki koktajlowe, pieczarki marynowane, rodzynki oraz posiekaną pietruszkę. Całość można jeszcze doprawić solą i pieprzem. Odstawić na minimum 30 minut, aby smaki się przegryzły, a w tym czasie ugotować jajka na twardo.

Sałatkę wykładać na talerze, przyozdabiając ją pokrojonym na ćwiartki lub plasterki jajkiem.

Smacznego!

Gotowa kolorowa sałatka z kaszą bulgur i jajkiem Gotowa kolorowa sałatka z kaszą bulgur i jajkiem 1

Wartość odżywcza

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 85 kcal 325 kcal
Białko 3,5 g 13,3 g
Tłuszcz 3,8 g 15 g
Węglowodany 9,1 g 34,8 g