Kasza jaglana na mleku z dodatkiem owoców

Kasza jaglana na mleku z dodatkiem owoców

Mimo że za oknem znowu grzeje słońce, to skusiłam się na takie ciepłe śniadanie. Kasza jaglana ugotowana na mleku z dodatkiem banana, który nadaje jej słodkiego, bananowego smaku. Jaglankę możemy przyozdobić jakimi tylko zechcemy owocami. U mnie były to jabłko, brzoskwinia i suszone śliwki. Jeśli tylko macie trochę więcej czasu rano, polecam przygotowanie takiego śniadania :)

Składniki

Ilość: 2 - 3 porcje

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 500 ml mleka 2%
  • 1 banan
  • 1 brzoskwinia
  • 1 jabłko
  • 6 suszonych śliwek
  • szczypta soli

Składniki na kaszę jaglaną na mleku z dodatkiem owoców

Przygotowanie

Kaszę jaglaną dokładnie kilka razy opłukać w misce pod bieżącą wodą, wylewając brudną wodę i nalewając znów czystej. Do garnka dodać 400 ml mleka, kaszę jaglaną, szczyptę soli oraz banana pokrojonego na cienkie plasterki. Całość zagotować. Co jakiś czas mieszałam całość, żeby się nie przypaliła. Gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut, aż kasza będzie miękka i wchłonie całe mleko. 2 minuty przed końcem gotowania dodać pozostałe 100 ml mleka aby jaglanka zrobiła się bardziej mokra. W tym momencie można również dosłodzić ją jeszcze np. miodem, jeśli jest wam za mało słodka.

Rozlać jaglankę do miseczek i przyozdobić pokrojonym w plastry jabłkiem i brzoskwinią oraz pokrojonymi na małe kawałki suszonymi śliwkami. Podawać od razu ciepłe.

Smacznego!

Gotowa kasza jaglana z dodatkiem owoców 1 Gotowa kasza jaglana z dodatkiem owoców 2

Wartość odżywcza

1 porcja = 1/3 całości

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 99 kcal 312 kcal
Białko 3,1 g 9,8 g
Tłuszcz 1,5 g 4,8 g
Węglowodany 18,2 g 57,5 g