Kasza bulgur z zielonymi warzywami

Kasza bulgur z zielonymi warzywami

Dziś podaję przepis na zdrowy, pełen zielonych warzyw obiad. Kaszę bulgur cechuje duża zawartość błonnika, przez co przez dłuższy czas nie będziemy odczuwać głodu. Ponadto między innymi dostarcza nam substancji wspomagających pracę serca oraz ma właściwości obniżające poziom cukru we krwi. Jeśli dodamy do niej mnóstwo warzyw, o których nie trzeba już pisać jak wiele cennych właściwości posiadają, to uzyskamy zdrowe, pełnowartościowe i sycące danie. Dziś do obiadu dodałam same zielone warzywa, czyli szparagi, brokuł, seler naciowy, groszek oraz cukinię. Zapraszam do wypróbowania przepisu.

Składniki

Ilość: 4 porcje

  • 8 szparagów
  • 1/2 brokuła
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1/2 cukinii
  • 100 g groszku
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 1 i 1/4 szklanki kaszy bulgur
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
  • 2 łyżki cytryny
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • sól do smaku

Przygotowywanie kaszy bulgur z zielonymi warzywami 1 Przygotowywanie kaszy bulgur z zielonymi warzywami 2

Przygotowanie

Warzywa umyć. Seler naciowy i cukinię pokroić w plastry, a brokuła podzielić na różyczki oraz pokroić na nieco mniejsze kawałki. Od szparagów odłamać lub odkroić jasne końcówki.

W woku lub na dużej patelni rozgrzać olej i dodać seler naciowy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Przesmażyć przez około minutę.

Dodać brokuł i smażyć pod przykryciem na małym ogniu przez kolejne 3 minuty.

Kolejno dodać szparagi, cukinię oraz groszek. Całość posolić, doprawić kolendrą, cynamonem, gałką muszkatołową, imbirem i sokiem z cytryny. Dusić pod przykrycie przez około 10 minut, aż warzywa zmiękną.

Kaszę bulgur zalać wrzątkiem w ilości dwa razy większej niż ilość kaszy, przykryć na przykład talerzem oraz odstawić na 10 - 15 minut.

Bulgur wymieszać z olejem sezamowym oraz doprawić solą.

Na talerze wykładać po porcji kaszy a na nią układać warzywa.

Smacznego!

Gotowa kasza bulgur z zielonyi warzywami 1 Gotowa kasza bulgur z zielonyi warzywami 2

Gotowa kasza bulgur z zielonyi warzywami 3 Gotowa kasza bulgur z zielonyi warzywami 4

Wartość odżywcza

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 111 kcal 371 kcal
Białko 3,9 g 13,1 g
Tłuszcz 3,5 g 11,7 g
Węglowodany 15,3 g 51,1 g