Karmelizowana cebula

Karmelizowana cebula

Świetny dodatek do mięs, kanapek, kiełbasy, zapiekanek i można tak wymieniać w nieskończoność bo karmelizowana cebula pasuje do wielu potraw. Trzeba uważać żeby się nie przypaliła, a wtedy uzyskamy miękką, soczystą, o lekko słodkawym smaku cebulkę. W następnym przepisie pokażę do czego ją wykorzystałam :)

Składniki

  • ok. 400 g cebuli (3 duże, czerwone i białe)
  • 1 łyżka oleju
  • 25 g masła
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 - 3 łyżki cukru trzcinowego
  • ok. szczypta soli

Przygotowanie

Cebulę obrać i pokroić w półkrążki. Dodać ją na rozgrzany olej na patelni, posolić i poddusić przez około 5 minut. Następnie dodać masło i dusić na małym ogniu przez kolejne 20 minut, mieszając co jakiś czas. Dołożyć ocet balsamiczny i cukier. Najlepiej skosztować po dodaniu cukru żeby dosmakować ją według własnych upodobań. Taką cebulkę podsmażyć jeszcze przez około 3 minuty.

Karmelizowana cebula 1 Karmelizowana cebula 2

Wartość odżywcza

1 porcja = ok. 1 łyżka karmelizowanej cebuli

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 133 kcal 33 kcal
Białko 1 g 0,2 g
Tłuszcz 7,1 g 1,8 g
Węglowodany 15,4 g 3,8 g