Kanapka z grillowanymi szparagami

Kanapka z grillowanymi szparagami

Szparagi pierwszy raz w życiu skosztowałam dopiero w ubiegłym roku i od tamtego czasu jestem nimi zachwycona. Teraz, gdy tylko się pojawiły, od razu je sobie kupiłam i przygotowałam na obiad. Zwykle gotuję je po prostu w wodzie i podaję jako dodatek do obiadu. Tym razem jednak je grillowałam i dodałam do kanapki wraz z serem cheddar, szpinakiem, szynką schwarzwaldzką i awokado. Według mnie wyszło bardzo smacznie ;)

Składniki: 2 porcje

  • ok. 10 - 12 szparagów
  • 70 g sera cheddar pokrojonego w plasterki
  • 50 g szpinaku
  • 1 małe awokado
  • 4 plastry szynki schwarzwaldzkiej
  • 1 krótka bagietka (lub inne pieczywo)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowywanie kanapki z grillowanymi szparagami 1 Przygotowywanie kanapki z grillowanymi szparagami 2

Przygotowywanie kanapki z grillowanymi szparagami 3

Przygotowanie

Szparagi umyć i odłamać ich twarde jasne końce, po czym osuszyć je, obtoczyć w oliwie i lekko posolić oraz popieprzyć. Następnie ułożyć je na patelni grillowej i grillować przez około 4 - 5 minut z każdej strony.

Awokado zmiksować blenderem na gładką masę, dodać sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawić solą oraz pieprzem.

Bagietkę przekroić wzdłuż i dolną część posmarować pastą z awokado. Następnie wyłożyć około 1/3 sera, połowę szpinaku oraz ułożyć plastry szynki schwarzwaldzkiej. Kolejno wyłożyć grillowane szparagi, a na nie pozostały szpinak oraz ser. Całość przykryć górną połówką bagietki i zapiec kanapkę w opiekaczu lub w piecu przez około 6 minut, aż bułka się lekko zarumieni.

Smacznego!

Gotowa kanapka z grillowanymi szparagami 1 Gotowa kanapka z grillowanymi szparagami 5

Wartość odżywcza

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 167 kcal 694 kcal
Białko 6,9 g 29 g
Tłuszcz 6,4 g 27 g
Węglowodany 20,4 g 85 g