Kanapka Elvisa

Kanapka Elvisa

Od kiedy prowadzę bloga, bardzo polubiłam nietypowe połączenia smakowe. Kiedyś nigdy nie zjadłabym, a nawet nie przyszłoby mi do głowy, żeby równocześnie spróbować boczek, banana i masło orzechowe... Takie właśnie połączenie podobno stosował w swoich kanapkach król rock and rolla - Elvis Presley! Na pierwszy rzut oka składniki w ogóle do siebie nie pasują, ale muszę przyznać, że mi smak tej kanapki jak najbardziej przypadł do gustu i myślę, że jeszcze nie raz zaserwuję sobie takie śniadanie.

Składniki

Ilość: 2 kanapki Elvisa

  • 4 kromki chleba tostowego
  • ok. 80 g masła orzechowego
  • 1 mały banan
  • 4 plastry boczku wędzonego
  • trochę masła do smażenia

Przygotowanie

Każdą kromkę chleba tostowego posmarować masłem orzechowym. Banana obrać i pokroić w plasterki. Boczek podsmażyć chwilę na suchej patelni, by wytopił się tłuszcz i zrobił się chrupki. Na dwie kromki z masłem orzechowym wyłożyć plasterki banana oraz boczek, następnie przykryć je pozostałymi dwoma kromkami z masłem i docisnąć żeby kanapki się skleiły.

Na patelni rozgrzać trochę masła i smażyć na niej z obu stron kanapki, aż lekko się zrumienią. Podawać jeszcze ciepłe.

Smacznego!

Gotowa kanapka Elvisa 1 Gotowa kanapka Elvisa 2

Wartość odżywcza

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 385 kcal 584 kcal
Białko 10,6 g 16 g
Tłuszcz 28 g 42,4 g
Węglowodany 22,4 g 33,9 g