Jajko zapiekane w bułce z szynką parmeńską, serem i szpinakiem

Jajko zapiekane w bułce z szynką parmeńską, serem i szpinakiem

Kilka prostych składników i możemy stworzyć śniadanie inne niż zwykle. Wiele razy widziałam już takie bułeczki w internecie, aż w końcu sama postanowiłam je wypróbować. Główne składniki jakie wykorzystałam są już zawarte w tytule. Tak! Potrzeba tak niewiele, aby było tak smacznie. Kiedy wyjmiemy takie bułki z piekarnika wystarczy już tylko posypać je solą, pieprzem i szczypiorkiem dla dekoracji. Przygotowanie zajmuje nieco więcej czasu niż zrobienie owsianki, więc zdecydowanie jest to śniadanie na sobotni lub niedzielny poranek, kiedy rano można trochę dłużej posiedzieć w kuchni, a następnie zjeść rodzinnie przy wspólnym stole. Jedyne czego mi brakowało, to żeby jeszcze bułki były domowe, ale kolejnym razem już o tym nie zapomnę ;)

Składniki

Ilość: 3 porcje

  • 3 bułki
  • 3 jajka
  • 3 plastry szynki parmeńskiej
  • 3 plastry ulubionego żółtego sera
  • mała garść szpinaku baby
  • czubata łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Szpinak umyć i dokładnie osuszyć. Odkroić wierzchołki i wydrążyć środki bułek, tyle aby zmieściły się wszystkie składniki. Do bułki włożyć plasterek szynki parmeńskiej, następnie kilka listków szpinaku oraz plasterek sera. Na samą górę pozostaje wbić jajko. Tak samo postępować z każdą bułką.

Tak przygotowane bułeczki ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Obok można położyć również odkrojone "czapeczki". Piec w piekarniku nagrzanym do 190⁰C przez około 20 minut lub do momentu aż zetnie się białko. Jakby nie chciało się ściąć, można z góry przykryć je folią aluminiową.

Przed podaniem każdą porcję posypać solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

Jajko zapiekane w bułce z szynką parmeńską, serem i szpinakiem 1Jajko zapiekane w bułce z szynką parmeńską, serem i szpinakiem-2

Wartość odżywcza

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 234 kcal 312 kcal
Białko 14,5 g 19,3 g
Tłuszcz 9,6 g 12,8 g
Węglowodany 21,9 g 29,2 g