Jabłka w cieście

Jabłka w cieście

Pewnie większość z nas ma w domu jabłka, które po prostu lubi sobie czasem pochrupać dla zdrowia lub smaku... A co powiecie na to, żeby usmażyć je w cieście naleśnikowym? Może znacie już takie danie z dzieciństwa? Dla mnie taka wersja podania jabłek jest rewelacyjna! Pierwszy raz jadłam takie już dawno temu, ale teraz po latach mi się przypomniały. Zamiast zwykłych naleśników na obiad, podałam właśnie takie jabłuszka w cieście. Możecie zjeść je same, posypać cukrem pudrem albo jeśli nie liczycie kalorii, wysmarować kremem czekoladowym. Polecam!

Składniki

Ilość: ok. 5 porcji

  • 6 jabłek
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Jabłka obrać i wydrążyć z nich gniazda nasienne, przeznaczonym do tego urządzeniem lub nożem. Pokroić je następnie w plastry grubości około 5 - 7 mm. Nie mogą być zbyt cienkie, by się nie połamały.

W misce wymieszać mąkę, cukier, cynamon, proszek do pieczenia oraz sól. Następnie dodać jajka, mleko i zmiksować mikserem. Ciasto powinno być gęstsze od tradycyjnego na naleśniki.

Obtaczać w cieście plastry jabłka i smażyć je na wcześniej rozgrzanym oleju na patelni. Jeśli macie specjalną patelnię do naleśników, powinno wystarczyć dodanie oleju tylko pod pierwszą partię jabłek.

Podawać ciepłe jabłka w cieście posypane cukrem pudrem lub z kremem czekoladowym.

Smacznego!

Jabłka w cieście 1Jabłka w cieście 2

Wartość odżywcza

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 148 kcal 320 kcal
Białko 4,3 g 9,3 g
Tłuszcz 3,5 g 7,7 g
Węglowodany 24,5 g 53,1 g