Indyk w mleczku kokosowym z groszkiem i porem

Indyk w mleczku kokosowym z groszkiem i porem

Do ostatniego dania na curry z soczewicą użyłam jedynie połowę puszki mleczka kokosowego, pozostała więc druga część, którą użyłam do zamarynowania indyka. Po usmażeniu mięso wyszło soczyste, miękkie i oczywiście z wyczuwalną nutą kokosową. Jeśli tak jak ja uwielbiacie wszystko co kokosowe, to na pewno Wam posmakuje ;) Filety z indyka przygotowałam dodatkowo z groszkiem i porem. Takie mięso możecie podać z czymkolwiek macie ochotę. U mnie były do niego młode ziemniaczki z koperkiem i lekka sałatka.

Składniki

Ilość: 5 porcji

  • 800 g fileta z indyka
  • 200 g mleczka kokosowego
  • 100 g groszki mrożonego lub świeżego
  • 1 por
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1/2 limonki
  • 2 łyżeczki kolendry
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • ok. 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Filety z indyka oczyścić i zamarynować. W tym celu wymieszać mleczko kokosowe z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, sokiem wyciśniętym z limonki, kolendrą, kminem rzymskim, solą i pieprzem. Obtoczyć filety w przygotowanej marynacie i wstawić do lodówki na noc lub na co najmniej 3 godziny.

Z pora odkroić jego białą połowę i pokroić w krążki. Groszek podgotować około 3 minuty, jeśli używamy mrożonego.

Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim krótko indyka z obu stron. Jak się cały nie mieści na patelni, to przesmażyć go na dwie raty. Zdjąć indyka z patelni, a dodać por i przesmażyć go około 1 minutę, po czym dodać podsmażonego wcześniej indyka. Dusić całość około 10 minut, 2 minuty przed końcem dodając groszek.

Smacznego!

Indyk w mleczku kokosowym z groszkiem i porem 1Indyk w mleczku kokosowym z groszkiem i porem 2