Hummus z suszonymi pomidorami

Hummus z suszonymi pomidorami

Przepis bardzo podobny do tego na tradycyjny hummus, na który przepis podawałam już wcześniej (klik). Jednak lubię eksperymentować z podstawowymi przepisami i tak do mojego hummusu trafiły dodatkowo suszone pomidory. Smak znacznie się zmienił, sama nie wiem która wersja bardziej mi smakuje, więc pewnie będę robić je na zmianę ;) Idealny do kanapek czy też jako dip do warzyw. A Wy lubicie hummus? Próbowaliście jakoś inaczej go doprawić?

Składniki

  • 1 szklanka suchej ciecierzycy
  • 5 płaskich łyżek pasty tahini
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 szczypty chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 150 g suszonych pomidorów w oleju z ziołami
  • ok. 5 łyżek zimnej wody
  • oliwa z oliwek
  • sól do smaku
  • 1 łyżka sody oczyszczonej + 1 łyżeczka

Przygotowanie

Ciecierzycę opłukać na sitku pod bieżącą wodą. Następnie zalać ją zimną wodą w objętości dwa razy większej niż objętość ciecierzycy, dodać łyżkę sody oczyszczonej i pozostawić na noc.

Następnego dnia odlać wodę i jeszcze raz przepłukać ciecierzycę. Przełożyć ją do garnka, zalać świeżą wodą, dodać łyżeczkę sody oczyszczonej i gotować do miękkości, ok. 30 minut. Po ugotowaniu, wodę odcedzić i przepłukać ciecierzycę pod zimną wodą.

W blenderze zmiksować na gładką masę ciecierzycę, tahini, sok z cytryny, kmin rzymski, słodką paprykę, chili, przeciśnięty przez praskę czosnek i suszone pomidory. Kolejno dodawać wodę, miksując hummus po dodaniu każdej łyżki. Posolić do smaku. Przed podaniem przełożyć go do miski, skropić oliwą i do dekoracji można posypać słodką papryką.

Smacznego!

Gotowy hummus z suszonymi pomidorami 1 Gotowy hummus z suszonymi pomidorami 2

Wartość odżywcza

1 porcja = 1 czubata łyżka hummusu z suszonymi pomidorami (ok. 30 g)

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 162 kcal 49 kcal
Białko 6,8 g 2 g
Tłuszcz 8,1 g 2,4 g
Węglowodany 13,2 g 4 g