Gulasz drobiowy

Gulasz drobiowy

Lubię różne gulasze. U mnie w domu zawsze robi się większy garnek gulaszu i każdy podjada go sobie na kolację z chlebem, bądź na obiad z ryżem. Dziś przygotowałam gulasz drobiowy. Żółta i czerwona papryka sprawia, że danie jest bardziej kolorowe, przez co wygląda apetyczniej. Ilość papryczki chili polecam dobierać według własnych upodobań. Mój gulasz wyszedł lekko pikantny.

Składniki

Ilość: ponad 2 litry gulaszu

  • 4 filety z kurczaka (700 g)
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka słodka spiczasta
  • 2 kartoniki pomidorów w kawałkach (780 g)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 suszona papryczka chili
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1 łyżeczka bazylii
  • Sól do smaku
  • 0,5 l wody
  • Olej do smażenia

Do zagęszczenia gulaszu

  • 2 łyżki mąki pszennej
  • Ok. 125 ml wody

Gulasz drobiowy 1 Gulasz drobiowy 2

Przygotowanie

Kurczaka oczyścić i pokroić na małą kostkę. Następnie obtoczyć go w słodkiej papryce wymieszanej z kolendrą, lekko posolić i przesmażyć na oleju z każdej strony, przez ok. 3 minuty.

Obrane pieczarki pokroić w plasterki, czosnek drobno posiekać, a cebulę pokroić w półkrążki i wszystko dodać do kurczaka. Całość poddusić na małym ogniu przez ok. 7 minut.

Papryki pokroić w krążki, chili drobno posiekać i dodać do kurczaka. Całość dusić kolejne 10 minut.

Kolejno do garnka wlać kartoniki pomidorów i 0,5 l wody. Dodać składniki z patelni oraz bazylię. Zagotować. Gulasz posolić do smaku.

W celu zagęszczenia gulaszu, do kubeczka wsypać mąkę i dodawać pomału wodę. Na początku 2-3 łyżki, rozcierając mąkę dokładnie tak by nie było grudek. Następnie stopniowo dolewać wody, cały czas dobrze mieszając, aż powstanie gęsta, płynna masa. Gdy mąka wymiesza się dobrze z wodą, dodać zawartość kubeczka do gulaszu i całość ponownie zagotować.

Smacznego!

Gulasz drobiowy 3

Gulasz drobiowy 4

Gulasz drobiowy 5

Wartość odżywcza

100 g
Wartość energetyczna 47 kcal
Białko 6,2 g
Tłuszcz 1,1 g
Węglowodany 3 g