Granola czekoladowa

Granola czekoladowa

Jak ja dawno granoli nie robiłam! Dziś sobie o niej przypomniałam i od razu wrzucam przepis. Była ona też pierwszym przepisem jaki dodałam na bloga, możecie zobaczyć go tutaj. Tym razem z piekarnika wyszła czekoladowa granola, czyli z dodatkiem kakao i gorzkiej czekolady. Uwielbiam! Jak zwykle bardzo lubię granolę dodawać do jogurtu naturalnego, tak tą wolę z mlekiem, gdzie się rozpuszcza i nadaje mu fajnego smaku i koloru. Polecam!

Składniki

Ilość: ponad litrowy słoik granoli

  • 300 g płatków owsianych
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g orzeszków ziemnych
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 150 g suszonej żurawiny
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki kakao gorzkiego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 170 g miodu
  • 4 łyżki oleju kokosowego

Przygotowanie

Orzechy włoskie, laskowe i ziemne rozbić na mniejsze kawałki. Można to zrobić poprzez owinięcie orzechów w lniany ręcznik, a następnie uderzanie w niego kilka razy wałkiem lub tłuczkiem do mięsa albo przy pomocy noża.

W garnuszku umieścić olej, cynamon, kakao i miód. Podgrzać je mieszając do momentu aż się połączą. Nie gotować.

Płyn z garnuszka dokładnie wymieszać z orzechami, płatkami owsianymi oraz kokosem, tak aby każdy ze składników był nim pokryty. Następnie przełożyć granolę na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 150⁰C , przez ok. 40 minut lub krócej. W trakcie pieczenia mieszać składniki co ok. 10 – 15 minut i uważać, aby się nie przypaliły.

Po wyjęciu blachy wystudzić granolę i dopiero wtedy wmieszać suszoną żurawinę oraz pokrojoną na mniejsze kawałki gorzką czekoladę. Podawać jako dodatek do jogurtu naturalnego, mleka lub naleśników na słodko.

Smacznego!

Granola czekoladowa 1 Granola czekoladowa 2

Granola czekoladowa 3 Granola czekoladowa 4