Gołąbki w sosie pomidorowym

Gołąbki w sosie pomidorowym

Dziś dodaję przepis na tradycyjne gołąbki z ryżem i mięsem, polane sosem pomidorowym. Zostałam poproszona o takie danie przez siostrę. Szczerze mówiąc nie lubię zawijania gołąbków - długo to trwa i trzeba jeszcze parzyć kapustę - jednak smak wynagradza wszystko. To jedno z tych dań, które wspominam jeszcze z dzieciństwa. Niby takie proste składniki, ale ma w sobie to coś :) Niektórzy gotują gołąbki w garnku zalane bulionem, ja natomiast lubię podpiec je w piekarniku i taki przepis dziś Wam podaję. Dodatkowo możecie sos zabielić śmietaną, ja jednak staram się teraz eliminować zbędne kalorie. Wiecie... lato się zbliża ;)

Składniki

Ilość: 12 gołąbków w sosie pomidorowym

Gołąbki

  • 800 g karczku wieprzowego
  • 200 g ryżu
  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki czosnku staropolskiego
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1 jajko
  • ok. 1,5 l bulionu
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Sos

  • 800 g passaty
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Ryż ugotować według wskazówek na opakowaniu. Ja użyłam ryżu basmati i gotowałam go 10 minut. Odcedzić i przestudzić.

Cebulę bardzo drobno pokroić i przesmażyć na patelni, do momentu aż się lekko zeszkli. Mięso zmielić w maszynce do mięsa i wymieszać z cebulą oraz przestudzonym ryżem. Całość przyprawić kminem, papryką, czosnkiem, kolendrą, solą oraz pieprzem. Dodać jajko i wszystko dokładnie wymieszać.

Z kapusty wyciąć głąb i zanurzyć ją w gotującej się wodzie. Przy pomocy dwóch widelców oddzielać z kapusty po kolei każdy liść, uważając żeby się nie przerwały. Z każdego ściąć przy pomocy noża zgrubienie głównego nerwu.

Na liście kapusty kłaść po porcji farszu uformowanego w podłużnego kotlecika. Formować gołąbki. W tym celu trzeba zagiąć boki kapusty do środka, na farsz, a następnie ciasno je zwijać w rulonik.

Na dnie brytfanny ułożyć kilka liści kapusty, a na nie wyłożyć gołąbki. Zalać je bulionem i przykryć pozostałymi liśćmi.

Piec gołąbki w piekarniku nagrzanym do 170⁰C przez godzinę. Następnie zdjąć górne liście i piec z termoobiegiem jeszcze przez około 20 minut.

W między czasie przygotować sos. W rondelku zagotować ze sobą passatę, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy.

Gołąbki podawać polane sosem pomidorowym.

Smacznego!

Gotowe gołąbki w sosie pomidorowym 1 Gotowe gołąbki w sosie pomidorowym 2

Wartość odżywcza

1 porcja = 2 gołąbki z sosem pomidorowym

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 95 kcal 508 kcal
Białko 5,6 g 30 g
Tłuszcz 4,6 g 24,7 g
Węglowodany 7,8 g 41,9 g