Frytki z batatów na dwa sposoby

Frytki z batatów na dwa sposoby

Bataty mają swój specyficzny słodki smak i albo się je lubi albo nienawidzi. Ja zdecydowanie należę do pierwszej grupy i sama nie wiem czemu tak rzadko je kupuję. Gdy już trafią w moje ręce to najczęściej robię z nich frytki! I dziś chciałam się z Wami podzielić przepisem na to, jak ja je przygotowuję, w dwóch różnych wersjach. Ja bardziej preferuję pierwszą, czyli z dodatkiem ziół, które bardzo fajnie komponują się ze słodkimi batatami, nieco przełamując ich smak. Druga wersja z cynamonem i wędzoną papryką zdaje mi się natomiast podkreślać tę słodycz batata. Jedliście już frytki z batatów? Jakie Wy preferujecie do nich przyprawy? :)

Składniki

Ilość: 2 porcje

Pierwsza wersja

  • 2 bataty (po obraniu waga ok. 500 g)
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • sól himalajska
  • 1 łyżka oleju

Druga wersja

  • 2 bataty (po obraniu waga ok. 500 g)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • sól himalajska
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie

Dla obu wersji przygotowanie jest takie samo, czyli najpierw obieramy bataty ze skóry. Następnie kroimy je w paski. Długość frytek jest nieważna, ważniejsze aby miały one mniej więcej tę samą grubość, aby przepiekły się w tym samym czasie. U mnie około 5 - 7 mm.

W małej miseczce wymieszać w zależności od przygotowywanej przyprawy oraz olej. Mieszanką oblać pokrojone bataty i dobrze wymieszać, żeby każda frytka była pokryta przyprawami.

Wyłożyć frytki z batatów na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Najlepiej tak, by frytki nie nachodziły na siebie. Całość posypać solą himalajską, jeśli wcześniej jej nie dodaliśmy, i wstawić do piekarnika nagrzanego do 225⁰C. Piec około 30 - 40 minut (piekłam z termoobiegiem).

Od razu po wyjęciu podawać same, z dodatkiem hummusu lub dowolnego dipu, czy też jako dodatek do obiadu.

Frytki z batatów na blaszce Porcja frytek z batatów

Frytki z batatów Gotowe frytki z batatów