Dżem z czerwonej i czarnej porzeczki

Dżem z czerwonej i czarnej porzeczki

Mam to szczęście, że na działce mam dostęp do krzaczków z czerwoną i czarną porzeczką. Jak bardzo nie lubię ich zbierać, bo zajmuje to naprawdę sporo czasu, tak bardzo lubię je potem jeść... coś za coś ;) Jest ich taka duża ilość, że jak co roku nie mogło obyć się bez przyrządzenia dżemu porzeczkowego. Przepis jest banalnie prosty, nie dodaję do niego żadnego żelfixu, a dżem i tak gęstnieje, czasem aż zanadto!

Składniki

  • 1 kg czerwonych lub czarnych porzeczek
  • ok. 400 g cukru (do smaku)

Przygotowanie

Porzeczki oczyścić i umyć pod bieżącą wodą. Przełożyć je do garnka, najlepiej takiego, który ma dużą powierzchnię dna. Zasypać cukrem i zagotować.

Gdy się zagotuje, zmniejszyć moc palnika i gotować dżem przez około 1 godzinę, aż zacznie gęstnieć (odparuje się woda). Co jakiś czas mieszać całość, żeby się nie przypaliła. Pamiętajcie, że gdy dżem wystygnie, to znacznie jeszcze zgęstnieje. Zdarzyło mi się, że właśnie dżem za bardzo mi zgęstniał. W takim wypadku polecam dodać trochę gorącej wody i wymieszać dokładnie. Jednak zróbcie to dopiero, gdy już będziecie mieli w planach konsumpcje dżemu.

Gorący dżem z porzeczki przelać do wyparzonych wcześniej słoików, zakręcić, odwrócić do góry dnem i zostawić do przestudzenia.

Smacznego ;)

Dżem z czerwonej i czarnej porzeczki 1Dżem z czerwonej i czarnej porzeczki 2