Drożdżowe ślimaczki z pesto z jarmużu i suszonych pomidorów

Drożdżowe ślimaczki z pesto z jarmużu i suszonych pomidorów

Pyszne drożdżowe bułeczki z dodatkiem pesto. Prawie zawsze stoi u mnie w domu słoiczek domowego pesto, czy to z bazylii, czy z suszonych pomidorów, czy jeszcze inne, to zwykle jakieś muszę mieć pod ręką. Uwielbiam dodawać je do makaronów lub po prostu smarować nim kromki świeżego chleba. Tym razem postawiłam na pesto z jarmużu i suszonych pomidorów. Świetnie współgra z tymi bułeczkami, a raczej drożdżowymi ślimaczkami, bo właśnie w takiej formie postanowiłam je upiec. Pyszna propozycja na kolację. Może na romantyczną kolację w walentynki? ;) Przygotowujecie z tej okazji jakąś kolację w domu czy raczej wychodzicie do restauracji lub zupełnie coś innego macie w planach?

Do takich drożdżowych bułeczek możecie również podać wasz ulubiony sos. Mi smakują one bez dodatków lub z sosem czosnkowym, choć czosnkowego akurat na walentynki nie polecam ;) Najlepsze zaraz po upieczeniu!

Składniki

Ilość: ok. 12 drożdżowych ślimaczków z pesto

Na drożdżowe ślimaczki

  • 600 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta cukru

Na pesto z jarmużu i suszonych pomidorów

  • 80 g jarmużu
  • 120 g suszonych pomidorów w oleju z ziołami + 2 - 3 łyżki oleju ze słoiczka
  • 20 g sera cheddar
  • 20 g migdałów w płatkach
  • szczypta chili
  • sól, pieprz do smaku

Do posmarowania

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

Przygotowywanie drożdżowych ślimaczków z pesto z jarmużu i suszonych pomidorów 1Przygotowywanie drożdżowych ślimaczków z pesto z jarmużu i suszonych pomidorów 2

Przygotowywanie drożdżowych ślimaczków z pesto z jarmużu i suszonych pomidorów 3Przygotowywanie drożdżowych ślimaczków z pesto z jarmużu i suszonych pomidorów 4

Przygotowanie

Masło rozpuścić i ostudzić.

Najpierw zrobić rozczyn do ciasta. W kubku wymieszać drożdże, cukier, łyżkę mąki i około pół szklanki ciepłego, ale nie gorącego mleka. Kubeczek z rozczynem przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.

Mąkę przesiać do dużej miski i wymieszać z solą. Dodać mleko, jajka i roztopione, przestudzone masło oraz wyrośnięty rozczyn. Wszystko razem dokładnie zagnieść na gładkie i elastyczne ciasto. Z ciasta zrobić kulę i przełożyć do oprószonej mąką miski. Pozostawić je do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.

W międzyczasie przygotować pesto. Jarmuż umyć i podzielić na mniejsze kawałki, pozbywając się przy tym twardych części łodyg. W misie blendera umieścić wszystkie składniki na pesto i zmiksować na pastę.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką i cienko rozwałkować. Na górze wysmarować je pesto aż po same brzegi. Kolejno ciasno zwijać ciasto wzdłuż dłuższego brzegu i kroić je w poprzek na bułeczki o szerokości około 5 cm.

Piekarnik nagrzać do 180⁰C. Drożdżowe ślimaczki przełożyć na blaszkę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 20 - 30 minut. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec przez około 25 - 30 minut.

Podawać jeszcze ciepłe lub po lekkim przestudzeniu, same lub z ulubionym sosem.

Smacznego!

Gotowe drożdżowe ślimaczki z pesto z jarmużu i suszonych pomidorów 1Gotowe drożdżowe ślimaczki z pesto z jarmużu i suszonych pomidorów 2

Wartość odżywcza

1 porcja = 1 drożdżowy ślimaczek z pesto z jarmużu i suszonych pomidorów

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 309 kcal 284 kcal
Białko 8,9 g 8,2 g
Tłuszcz 10,3 g 9,5 g
Węglowodany 44,2 g 40,7 g