Domowe burgery

Domowe burgery

Uwielbiam burgery, najlepiej właśnie domowe, choć nie ukrywam, że fajnie czasem wyskoczyć na fast fooda do miasta, gdzie podadzą Ci go pod nos. Do naszych burgerów dobieramy własne składniki i wiemy, co mamy zmielone w naszych kotletach. Wychodzą dość wysokie, ale ja takie lubię. Fajnie czasem ubrudzić się przy jedzeniu ;-) Kotlety można usmażyć na patelni albo upiec w piekarniku. Ja wybrałam tę drugą opcję, aby było trochę zdrowiej.

Składniki

Ilość: 7 burgerów

Na kotlety

  • 0,5 kg chudej łopatki wieprzowej
  • 250 g mięsa wołowego
  • 1 bułka pszenna
  • 2 małe jajka
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki kolendry
  • ok. 1/2 łyżeczki pieprzu
  • ok. 1 łyżeczka soli

Na sos

  • 150 g passaty pomidorowej
  • 1 awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • trochę soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo

  • 7 plastrów sera (u mnie gouda)
  • cebula karmelizowana z tego przepisu
  • ok. 5 - 7 liści sałaty lodowej
  • 7 bułek na hamburgery lub innych (użyłam grahamek)

Przygotowywanie domowych burgerów 1Przygotowywanie domowych burgerów 2

Przygotowanie

Mięso przepuścić przez maszynkę do mielenia. Bułkę podzielić na mniejsze kawałki i zalać gorącą wodą na około 5 minut, aż cała nasiąknie. Następnie również ją zmielić. Do mięsa i bułki dodać jajka, słodką paprykę, kmin rzymski, imbir, kolendrę, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszać rękami lub drewnianą łyżką. Z tak przygotowanego mięsa uformować 7 kotlecików o średnicy bułek.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Poukładać na niej kotlety i piec w piekarniku nagrzanym do 200⁰C przez około 30 minut. Po tym czasie obrócić je i piec kolejne 5 - 10 minut z funkcją górnego grilla.

Przygotować sos. W tym celu należy obrać awokado, pozbyć się pestki, pokroić je w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Następnie wymieszać je razem z passatą pomidorową, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i słodką papryką. Dodać pieprz i sól.

Bułki poprzekrawać na pół. Można je podpiec chwilę w piekarniku lub na patelni, aby były chrupkie. Na dolną połówkę bułki wyłożyć sałatę, na nią około 1 dużą łyżkę karmelizowanej cebulki, kotlecik, ser i porcję sosu. Całość przykryć drugą połówką bułki.

Smacznego!

Gotowe domowe burgery 1Gotowe domowe burgery 2

Wartość odżywcza

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 212 kcal 576 kcal
Białko 12,3 g 33,5 g
Tłuszcz 9,8 g 26,6 g
Węglowodany 20,4 g 55,6 g