Dietetyczne placki warzywne

Dietetyczne placki warzywne

Do przygotowania tradycyjnych placków ziemniaczanych potrzeba użyć mnóstwa oleju, dlatego postanowiłam zrobić je w piekarniku, dzięki czemu są dietetyczne i zdrowsze. Dodatkowo oprócz ziemniaków, dodałam do nich taką samą ilość marchewki, dzięki czemu te placki warzywne są lekko słodkawe. Dla kontrastu przygotowałam sos z koperkiem i rzodkiewką oraz odrobiną musztardy dijon, która nadaje mu ostrego smaku.

Składniki

Ilość: ok. 12 placków

Na placki

  • 3 marchewki (400 g)
  • 4 ziemniaki (400 g)
  • 1/4 selera
  • 1/4 cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
  • płaska łyżeczka soli
  • 2 szczypty pieprzu
  • 1 łyżka oleju

Na sos

  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki musztardy dijon
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 rzodkiewki
  • odrobina soli do smaku

Dietetyczne placki warzywne 1Dietetyczne placki warzywne 2

Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 200⁰C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, który należy posmarować lekko olejem, np. przy pomocy pędzelka.

Ziemniaki obrać i zetrzeć na miazgę. Marchewkę i seler obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Warzywa razem wymieszać, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko, mąkę, sól, pieprz i dokładnie wymieszać.

Całą masę przełożyć na sitko i mocno odsączyć z wody. Formować rękami cienkie placki, dodatkowo wyciskając jeszcze z nich wodę. Układać je na blaszce. Piec w 200⁰C z termoobiegiem, przez 15 minut z jednej strony, potem obrócić placki i piec kolejne 7 - 8 minut, aż się zarumienią.

Jogurt wymieszać z musztardą. Dodać rzodkiewkę pokrojoną w drobną kostkę, posiekany koperek i doprawić solą do smaku.

Ciepłe placki podawać z sosem. Smacznego!

Dietetyczne placki warzywne 3Dietetyczne placki warzywne 4

Dietetyczne placki warzywne 5Dietetyczne placki warzywne 6

Dietetyczne placki warzywne 7

Wartość odżywcza

1 porcja = 6 placków warzywnych z sosem

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 61 kcal 361 kcal
Białko 2,8 g 16,3 g
Tłuszcz 1,2 g 6,9 g
Węglowodany 9,6 g 56,4 g