Deser z rabarbarem i budyniem

Deser z rabarbarem i budyniem

Mamy sezon na rabarbar więc podaję wam dziś fajny, prosty przepis na deser z nim i budyniem w roli głównej. Słodko-kwaśny smak rabarbaru idealnie współgra ze słodkim budyniem. Szczerze polecam ten deser, mogłabym go jeść codziennie!

Składniki

Ilość: 3 porcje

  • 500 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 10 g masła
  • 400 g rabarbaru + 40 g cukru
  • ok. 5 herbatników lub innych kruchych ciastek

Deser z rabarbarem i budyniem 1 ![Deser z rabarbarem i budyniem 2

Przygotowanie

W kubeczku dokładnie wymieszać 125 ml mleka z żółtkiem i mąka, tak aby nie było grudek. W garnuszku zagotować 375 ml mleka z cukrami i masłem. Gdy się zagotuje, zestawić garnuszek z ognia, dolać zawartość z kubeczka mieszając w trakcie, zmniejszyć ogień i postawić garnuszek z powrotem na palnik. Zagotować, cały czas intensywnie mieszając. Budyń ostudzić.

Rabarbar umyć, odciąć jego końce, obrać i pokroić na małe kawałki. Wymieszać go z 50 g cukru i odstawić na 5 minut, aż puści soki. Następnie gotować rabarbar aż zmięknie, po czym ostudzić go i odsączyć z niego soki na sitku.

Przygotować 3 szklanki lub inne naczynia i wykładać do każdego z nich po kolei rabarbar, budyń, rabarbar, budyń i na górę pokruszyć trochę herbatników.

Smacznego :)

Deser z rabarbarem i budyniem 3

Deser z rabarbarem i budyniem 4 Deser z rabarbarem i budyniem 5

![Deser z rabarbarem i budyniem 6

Wartość odżywcza

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 105 kcal 380 kcal
Białko 2,6 g 9,5 g
Tłuszcz 3,7 g 13,4 g
Węglowodany 15,5 g 56 g