Crumble ze śliwkami, brzoskwiniami i porzeczkami

Crumble ze śliwkami, brzoskwiniami i porzeczkami

Niedzielne słodkie śniadanie, choć mogłabym takie jeść codziennie! Przygotowanie zajmie wam zaledwie jedną chwilkę, potem jeszcze na trochę do piekarnika i już możecie się delektować pysznymi śliwkami, brzoskwiniami i porzeczkami przykrytymi kruszonką, do której dodatkowo dodałam kakao, aby jeszcze bardziej osłodzić sobie poranek. Takie crumble z owocami świetnie sprawdzi się również na deser. Polecam!

Składniki

Ilość: 4 porcje

  • 75 g mąki orkiszowej
  • 75 g płatków owsianych górskich
  • 1 łyżka kakao
  • 70 g masła
  • 60 g cukru (dałam trzcinowy)
  • 6 dużych śliwek węgierek
  • 2 brzoskwinie paraguayo
  • 100 g porzeczek (dodałam zarówno czarne jak i czerwone)

Składniki na crumble ze śliwkami, brzoskwiniami i porzeczkami Przygotowywanie crumble ze śliwkami, brzoskwiniami i porzeczkami

Przygotowanie

Płatki owsiane zmielić przy użyciu blendera, nie musi być idealnie na mąkę. Wymieszać je z mąką orkiszową, kakao i cukrem. Dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki. Całość rozcierać między palcami na kruszonkę.

Brzoskwinie obrać i zarówno z nich, jak i ze śliwek, wykroić pestki, po czym pokroić te owoce na mniejsze kawałki. Rozdzielić owoce do naczyń żaroodpornych (użyłam dwóch form o średnicy 15 cm) oraz posypać je kruszonką. Piec w 180⁰C przez ok. 35 minut.

Crumble z owocami można podawać zarówno na gorąco jak i na zimno, samo lub z dodatkami, takimi jak lody czy bita śmietana.

Smacznego!

Gotowe crumble ze śliwkami, brzoskwiniami i porzeczkami 1 Gotowe crumble ze śliwkami, brzoskwiniami i porzeczkami 2

Wartość odżywcza

1 porcja = 1/4 całości

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 171 kcal 397 kcal
Białko 2,8 g 6,5 g
Tłuszcz 7,2 g 16,7 g
Węglowodany 23,3 g 54,1 g