Ciasto francuskie z kapustą, mięsem i grzybami

Ciasto francuskie z kapustą, mięsem i grzybami

Może jeszcze szukacie pomysłu na obiad na pierwszy dzień Bożego Narodzenia. Jeśli tak, to ten przepis nada się idealnie. Rolada z ciasta francuskiego z farszem z kapusty, mięsa i grzybów. Warto przygotować też trochę więcej czerwonego barszczu na Święta i podać go właśnie do tego dania, w osobnym kubeczku. Danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Po zrobieniu farszu wystarczy jedynie wysmarować nim ciasto francuskie, zawinąć i wstawić do piekarnika. Farsz można zrobić już dzień lub dwa wcześniej i trzymać w lodówce, dzięki czemu w same Święta będziemy mieć mniej pracy.

Składniki

Ilość: ok. 8 porcji

  • ok. 850 g kapusty kiszonej
  • ok. 850 g karczku lub łopatki wieprzowej
  • 200 g pieczarek
  • 20 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 2 ciasta francuskie (każde po 375 g)
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania
  • olej do smażenia
  • pieprz, sól do smaku

Przygotowanie ciasta francuskiego z kapustą, mięsem i grzybami 1

Przygotowanie ciasta francuskiego z kapustą, mięsem i grzybami 2 Przygotowanie ciasta francuskiego z kapustą, mięsem i grzybami 3

Przygotowanie

Suszone grzyby zalać dzień wcześniej zimną wodą. Następnego dnia drobno je posiekać.

Zagotować w garnku wodę i obgotować w niej mięso przez około 7 minut. Następnie przemielić je w maszynce do mięsa i doprawić pieprzem ziołowym oraz solą.

Pieczarki i cebulę obrać. Drobno je posiekać i wraz z suszonymi grzybami wrzucić na patelnię, na rozgrzany olej. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut. Doprawić solą i pieprzem.

Kapustę przepłukać wodą i przełożyć do garnka. Zalać kapustę taką ilością wody, aby ją przykryła. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować na małym ogniu przez ok. 40 minut. Po tym czasie wodę odcedzić i dodać do kapusty cukier. Usmażone wcześniej grzyby i cebulę oraz zmielone mięso wmieszać w kapustę.

Ciasta francuskie rozwinąć na blacie kuchennym i lekko je jeszcze rozwałkować. Przekroić oba w poprzek na pół i na każdą część wyłożyć po 1/4 farszu. Można z kapusty ułożyć rulonik na środku ciasta albo najlepiej farsz rozsmarować na całej powierzchni ciasta, pozostawiając jedynie suche brzegi. Ciasto zwinąć w rulon i zagnieść lekko jego końce, żeby nie wyleciał nam farsz.

Tak przygotowane rulony położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i piec przez około 30 minut w 200⁰C.

Po wyjęciu ciasta z piekarnika kroić je pod lekkim skosem i podawać najlepiej z czerwonym barszczem.

Smacznego!

Gotowe ciasto francuskie z kapustą, mięsem i grzybami 1 Gotowe ciasto francuskie z kapustą, mięsem i grzybami 2

Wartość odżywcza

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 232 kcal 638 kcal
Białko 9,3 g 25,5 g
Tłuszcz 14,8 g 40,6 g
Węglowodany 14,7 g 40,4 g