Ciasto francuskie z farszem z groszku, ryby i serka mascarpone

Ciasto francuskie z farszem z groszku, ryby i serka mascarpone

Przepis powstał bardzo spontanicznie. Zwykle ciasto francuskie, a tym bardziej serek mascarpone, wykorzystuję do słodkich deserów. Jednak tym razem zaryzykowałam i powstała bardzo ciekawa wytrawna przekąska, która może sprawdzić się na imprezie domowej lub jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Takie wytrawne drożdżówki robi się szybko i prosto, więc polecam wypróbować.

Składniki

Ilość: 10 drożdżówek z ciasta francuskiego z farszem z groszku, ryby i serka mascarpone

  • 1 ciasto francuskie (375 g)
  • 250 g groszku mrożonego
  • 350 g ryby miruna
  • 250 g serka mascarpone
  • ok. 40 g parmezanu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 natki koperku
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowywanie ciasta francuskiego z farszem z groszku, ryby i serka mascarpone 1 Przygotowywanie ciasta francuskiego z farszem z groszku, ryby i serka mascarpone 2

Przygotowywanie ciasta francuskiego z farszem z groszku, ryby i serka mascarpone 3 Przygotowywanie ciasta francuskiego z farszem z groszku, ryby i serka mascarpone 4

Przygotowanie

W garnku zagotuj wodę i gotuj w niej mrożony groszek przez około 10 minut. Po tym czasie odcedź i przestudź.

Na patelni rozgrzej olej i dodaj na nią rybę (mrożoną wcześniej rozmroź). Przesmaż ją z obu stron przez około 5 minut.

Do miski lub garnka przełóż przesmażoną rybę, ugotowany groszek, serek mascarpone, sok wyciśnięty z cytryny i razem zmiksuj przy pomocy blendera. Dopraw solą i pieprzem oraz wymieszaj.

Wyłóż na blacie ciasto francuskie i podziel na 10 prostokątów. Na środek każdego z nich nałóż po równej ilości farszu, pozostawiając brzegi ciasta suche. Przełóż drożdżówki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zetrzyj na każdą trochę parmezanu i piecz w piekarniku nagrzanym do 200⁰C przez około 15 minut, do momentu, aż brzegi ciasta lekko się przyrumienią.

Przestudź lekko i podawaj posypane świeżym, posiekanym koperkiem.

Smacznego :)

Gotowe ciasto francuskie z farszem z groszku, ryby i serka mascarpone 1 Gotowe ciasto francuskie z farszem z groszku, ryby i serka mascarpone 2

Wartość odżywcza

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 332 kcal 315 kcal
Białko 12,2 g 11,6 g
Tłuszcz 22,7 g 21,6 g
Węglowodany 17,4 g 16,5 g