Carpaccio z buraków

Carpaccio z buraków

Tradycyjnie carpaccio przygotowuje się z surowego mięsa i prawdę mówiąc nie próbowałam tej wersji. Za to wersja wegetariańska jest świetna! Do jej przygotowania wykorzystuje się przede wszystkim pieczone, cienko pokrojone buraki. Na nie wykłada się rukolę, szpinak albo inną zieleninę. Kolejnym dodatkiem jest ser. U mnie była to feta, ale fajnie sprawdzi się również ser wędzony albo parmezan. Całość doprawiona jedynie solą, pieprzem, oliwą i octem balsamicznym oraz posypana prażonym słonecznikiem lub pestkami dyni. Danie to sprawdzi się na kolację :)

Składniki

Ilość: 2 porcje

  • 3 mniejsze buraki
  • 2 garści rukoli
  • ok. 120 g sera feta
  • 2 łyżki pestek dyni
  • ocet balsamiczny
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Buraki upiec. W tym celu należy zawinąć je w folię aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200⁰C. Długość pieczenia zależy od wielkości buraka. Ja piekłam przez godzinę. Najlepiej sprawdzić wykałaczką lub widelcem czy są już miękkie. Gdy się już upieką i przestygną, obrać je, a następnie pokroić w jak najcieńsze plasterki.

Plasterki buraków ułożyć na jednym dużym talerzu lub na dwóch małych i doprawić je solą oraz pieprzem. Na nie wyłożyć rukolę oraz pokrojoną lub pokruszoną na mniejsze kawałki fetę. Całość skropić delikatnie oliwą i octem balsamicznym. Na sam koniec podprażyć na suchej patelni pestki dyni i posypać nimi carpaccio.

Smacznego!

Carpaccio z buraków 1 Carpaccio z buraków 2