Caponata

Caponata

To sycylijskie danie, w którego skład wchodzi przede wszystkim bakłażan. Do tego dochodzi seler naciowy, cebula i dużo pomidorów, a całość dopełniają kapary i oliwki. Najpierw trzeba przesmażyć bakłażana i seler naciowy z cebulą, a potem wszystkie składniki razem jeszcze poddusić. Uzyskujemy proste warzywne danie, które dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i zimno. Ja jestem wielką fanką takich warzywnych obiadów, więc dla mnie to danie jest idealne. Caponatę możecie podać z bułką, bagietką, ryżem lub zjeść samą.

Składniki

Ilość: 5 porcji

  • 3 bakłażany
  • ok. 1200 g pomidorów
  • 5 łodyg selera naciowego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki kaparów
  • 15 zielonych oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • pietruszka do posypania
  • ok. 50 ml oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo

Bagietka lub bułka podpieczona

Przygotowanie

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę.

Bakłażana pokroić w większą kostkę, przełożyć na sito i mocno posolić. Lekko przemieszać bakłażana i odstawić na około 20 minut. Po tym czasie bakłażana opłukać pod bieżącą wodą.

Cebulę obrać, a selera naciowego umyć. Pokroić je w kostkę. Na patelni rozgrzać około 20 ml oliwy, dodać cebulę i lekko posolić. Zeszklić ją, a następnie dołożyć seler naciowy oraz czosnek drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę i smażyć kolejne 3 minuty.

Na osobnej patelni lub w woku rozgrzać 30 ml oliwy i dodać bakłażana. Najlepiej go przykryć i dusić na małym ogniu bo bakłażan zbiera bardzo dużo oleju. Po około 5 minutach dodaj do bakłażana przesmażony wcześniej seler naciowy z cebulą i smaż jeszcze razem 2 minuty.

Dodać na patelnię pomidory i dusić wszystko razem, pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Następnie wmieszać kapary, oliwki przekrojone na połówki, ocet balsamiczny i gotować 5 - 10 minut bez pokrywki żeby odparowały soki.

Caponata gotowa! Przed podaniem posypać ją jeszcze pietruszką. Najlepiej smakuje z podpieczonym pieczywem.

Smacznego!

Caponata 1Caponata 2

Wartość odżywcza

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 48 kcal 220 kcal
Białko 1,3 g 5,9 g
Tłuszcz 2,5 g 11,6 g
Węglowodany 4,6 g 21,3 g