Budyń jaglany z masłem orzechowym i malinami

Budyń jaglany z masłem orzechowym i malinami

Przeglądając inspiracje ze zdrowymi przepisami wiele razy natrafiałam na budyń jaglany. Jako że staram się wprowadzić do swojej diety coraz więcej dań tego typu, nie mogło zabraknąć i budyniu jaglanego. Szczerze mówiąc mało przypomina mi on tradycyjny budyń ;) co nie zmienia faktu, że jest to po prostu smaczne, zdrowe śniadanie lub deser! Postanowiłam do kaszy jaglanej dodać dla smaku masło orzechowe oraz banana. Całość wyszła naprawdę sycąca, dlatego idealnie sprawdzi się on na śniadanie. Do budyniu jaglanego polecam podać dowolne owoce, czy to pokrojone na kawałki, czy jak w tym przypadku zmiksowane na mus. U mnie w zamrażarce są jeszcze maliny, które zbierałam latem, więc po rozmrożeniu, to właśnie one trafiły do mojego budyniowego śniadania ;)

Składniki

Ilość: 2 - 3 porcje

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka krowiego lub roślinnego
  • ok. 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 2 - 3 łyżki masła orzechowego
  • 1 mały banan
  • ok. 200 g malin mrożonych lub świeżych (mrożone wcześniej rozmrozić)
  • 1 łyżeczka miodu

Do dekoracji

  • maliny i orzechy ziemne

Przygotowanie

Kasze jaglaną najpierw dokładnie przepłukać kilka razy w wodzie, a następnie przełożyć do garnka, zalać mlekiem i gotować ok. 15 minut. Jakby było za mało mleka to można w trakcie dodać go jeszcze więcej.

Gdy kasza się ugotuje, dokładamy do niej banana oraz masło orzechowe i miksujemy przy pomocy blendera na gładką masę. Następnie stopniowo dolewamy do budyniu jaglanego ciepłą wodę, tyle aby jego konsystencja nam odpowiadała. Im więcej jej dodamy tym budyń będzie rzadszy.

W pojemniku blendera zmiksować jeszcze maliny z miodem.

Do szklanek lub pucharków przekładamy naprzemiennie budyń i mus malinowy lub podajemy budyń w miseczce polany musem. Całość ozdobić orzeszkami oraz malinami i od razu podawać.

Smacznego!

Gotowy budyń jaglany z masłem orzechowym i malinami Gotowy budyń jaglany z masłem orzechowym i malinami 2