Bruschetta z brzoskwiniami, kozim serem i orzechami nerkowca

Bruschetta z brzoskwiniami, kozim serem i orzechami nerkowca

Bruschetta to rodzaj przekąski, którą stanowi grzanka z dodatkami. Najbardziej znaną jest prawdopodobnie ta z mozzarellą, pomidorami i bazylią, na którą przepis już podałam jakiś czas temu tutaj. Tym razem wersja z brzoskwiniami podgotowanymi z miodem i tymiankiem, wyłożonymi na serek kozi oraz z dodatkiem orzechów nerkowca. Wyszło pysznie! Połączenie słodkich brzoskwiń i miodu wraz z tymiankiem dało bardzo ciekawy smak, więc zachęcam do przygotowania. Świetna przekąska na grilla albo na seans filmowy w domu.

Składniki

Ilość: ok. 12 grzanek

  • 2 małe bagietki
  • 3 brzoskwinie
  • 150 g serka koziego
  • gałązka świeżego tymianku
  • 1 łyżka miodu
  • ok. 30 g orzechów nerkowca
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • trochę octu balsamicznego

Bruschetta z brzoskwiniami, kozim serem i orzechami nerkowca w trakcie przygotowania Smarowanie bruschetty kozim serkiem

Przygotowanie

Bagietki pokroić na kromki i posmarować z obu stron oliwą za pomocą pędzelka. Zgrillować na patelni lub w opiekaczu albo podpiec w piekarniku.

W garnuszku umieścić miód z posiekanymi listkami tymianku i chwilę podgotować aż miód się rozpuści. Dodać obrane i pokrojone w kostkę brzoskwinie i jeszcze trochę podgotować mieszając, aż owoce puszczą trochę soku.

Na suchej patelni podprażyć krótko orzechy nerkowca. Co jakiś czas wstrząsać patelnią, by się nie spiekły.

Bruschetty smarować kozim serem, na górę wykładać ciepłe jeszcze brzoskwinie oraz orzechy nerkowca. Na koniec skropić jeszcze grzanki odrobiną octu balsamicznego.

Smacznego!

Gotowa bruschetta z brzoskwiniami, kozim serem i orzechami nerkowca 1 Gotowa bruschetta z brzoskwiniami, kozim serem i orzechami nerkowca 2

Gotowa bruschetta z brzoskwiniami, kozim serem i orzechami nerkowca 3 Gotowa bruschetta z brzoskwiniami, kozim serem i orzechami nerkowca 6

Wartość odżywcza

1 porcja = około 1/4 całości

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 180 kcal 358 kcal
Białko 4,8 g 9,5 g
Tłuszcz 6,4 g 12,8 g
Węglowodany 24,8 g 49,4 g