Bigos

Bigos

Już wczoraj miałam zrobić bigos i dodać go na bloga, ale tak się złożyło, że po Świętach zostało u mnie jeszcze tyle jedzenia, że nawet nie chciało mi się stać w kuchni i gotować coś nowego ;) U mnie wszyscy uwielbiają bigos i dzisiaj zabrałam się za jego przygotowanie. Myślę że jeśli zrobi się go dziś lub jutro i postoi 2 dni, to smaki zdążą się przegryźć i będzie w sam raz jako ciepłe danie na noc sylwestrową, choć nie będę ukrywać, że trochę się zagapiłam i jednak smaczniejszy byłby, gdyby postał nieco dłużej... Gdyby ktoś miał smaka to zapraszam po przepis! Nic nie stoi też na przeszkodzie, by zrobić go dowolnego innego dnia w roku. Lista składników jest przerażająco długa, ale co zrobić, jak chce się smaczny bigos ;)

Składniki

  • 0,5 kg kapusty świeżej
  • ok. 1,2 kg kapusty kiszonej
  • 250 g boczku wędzonego
  • 20 g grzybów suszonych
  • 200 g mięsa wołowego
  • 300 g mięsa wieprzowego
  • 400 g fileta z indyka
  • 200 g kiełbasy głogowskiej
  • 7 ziaren jałowca
  • 8 ziaren pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziaren ziela angielskiego
  • 2 1/2 szklanki bulionu
  • 1/2 szklanki czerwonego wina wytrawnego
  • 100 ml passaty pomidorowej
  • 1 duża cebula
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 kwaśne jabłko
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 5 wędzonych suszonych śliwek
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie

Poprzedniego dnia umyć i namoczyć grzyby w niewielkiej ilości wody lub co najmniej 2 godziny przed gotowaniem. Pokroić je i ugotować.

Świeżą kapustę poszatkować, przełożyć do garnka z wodą, dodać suszone śliwki i gotować około 15 minut.

Kiszoną kapustę można najpierw wypłukać, jeśli jest zbyt kwaśna, a następnie należy ją posiekać. Boczek pokroić w paski i wyłożyć nim dno garnka. Na boczek wyłożyć kiszoną kapustę oraz ugotowane grzyby wraz z wodą. Jabłka obrać ze skóry, pokroić w kostkę i również dodać do garnka wraz z zielem angielskim, ziarnami pieprzu i jałowca oraz liśćmi laurowymi. Całość zalać 1 1/2 szklanki bulionu. Gotować 1 godzinę na małym ogniu.

Po ugotowaniu kiszonej kapusty, dodać do niej ugotowaną świeżą kapustę.

Kiełbasę podsmażyć i dodać do garnka z kapustą.

Mięsa pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w półkrążki i przesmażyć na maśle i oleju. Następnie wyłowić ją i na tym samym tłuszczu obsmażyć wołowinę, wieprzowinę oraz indyka. Potem zalać mięsa 1 szklanką bulionu i dusić do miękkości. Dodać sól, pieprz, cebulę i przełożyć do garnka z kapustą.

Do całości dodać również passatę, powidła, miód oraz czerwone wino. Wszystko razem dusić 30 minut.

Najlepszy bigos będzie, jeśli postoi kilka dni w chłodnym miejscu. Co kilka dni warto go również przesmażyć.

Gotowy bigos 1Gotowy bios 2