Banoffee pie w formie kruchych babeczek

Banoffee pie w formie kruchych babeczek

Dwa wyrazy - "banan" i "toffee", razem tworzą nazwę pysznego deseru. Czy ktoś jeszcze go nie zna? Sama już wcześniej robiłam banoffee pie, bo o nim mowa, ale w tradycyjnej formie dużego, okrągłego ciasta. Tym razem spróbowałam je wykonać w formie małych, kruchych babeczek. Można sobie postawić wyżej poprzeczkę i upiec do nich kruche spody, ja jednak chciałam zrobić coś prostego i szybkiego, a zatem bez pieczenia. Same spody do babeczek można sobie przygotować już dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce. Ten kto jadł wie, że deser jest obłędnie słodki, więc polecam go osobom, które gustują w takich smakach. Idealna propozycja na zbliżające się Walentynki. Zapewniam, że banoffe pie uda się każdemu.

Składniki

Ilość: 10 kruchych babeczek banoffee pie

  • 250 g herbatników lub ciastek owsianych/pełnoziarnistych (użyłam owsianych)
  • 80 g masła
  • 1 banan
  • 150 g masy krówkowej
  • ok. 2 łyżki soku z cytryny
  • 120 g zimnej śmietany 36%
  • 120 g serka mascarpone
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • ok. 3 kostki gorzkiej czekolady

Przygotowywanie banoffee pie w formie kruchych babeczek 1 Przygotowywanie banoffee pie w formie kruchych babeczek 2

Przygotowywanie banoffee pie w formie kruchych babeczek 3 Przygotowywanie banoffee pie w formie kruchych babeczek 4

Przygotowanie

W rondelku rozpuścić masło.

Ciasteczka umieścić w misie blendera i zmiksować. Mają mieć strukturę proszku. Można też użyć do tego np. wałka - wystarczy umieścić ciasteczka w woreczku i przy jego pomocy dokładnie je pokruszyć. Kolejno przełożyć je do rozpuszczonego masła i dokładnie wymieszać.

Pokruszone ciasteczka przekładać do foremek na babeczki, uprzednio wyłożonych papilotkami. Dokładnie wylepić ciasteczkami dno i trochę boki foremek, mocno je dociskając. Wstawić spody do lodówki na około 1 - 2 godziny.

Banana pokroić w plasterki i skropić cytryną. Następnie wyłożyć je na kruche spody. Kolejno na banany wykładać po czubatej łyżeczce masy krówkowej. Masę można wcześniej trochę podgrzać, żeby łatwiej się rozprowadzała.

Śmietanę ubić na sztywno przy pomocy miksera, pod koniec dodając cukier puder. Wmieszać w nią serek mascarpone łyżką lub przy pomocy miksera, włączając go na małych obrotach i mieszając krótko, tylko do połączenia składników. Ubitą śmietanę wykładać na masę krówkową.

Na sam koniec całość posypać startą czekoladą. Przed jedzeniem schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Gotowe banoffee pie w formie kruchych babeczek 1 Gotowe banoffee pie w formie kruchych babeczek 2

Wartość odżywcza

1 porcja = 1 banoffee pie w formie kruchej babeczki

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 380 kcal 322 kcal
Białko 4,9 g 4,3 g
Tłuszcz 25 g 21,5 g
Węglowodany 34 g 29,8 g