Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną, kozim serkiem i pomidorem

Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną, kozim serkiem i pomidorem

Według mnie dania, gdzie nadziewamy warzywa, są jednymi z prostszych, a bardzo efektownych. Farsz można przygotować niemal ze wszystkiego, a zwykle całość wychodzi bardzo smacznie. U mnie dzisiaj prosto i wegetariańsko - bakłażan nadziany jedynie pożywną kaszą jaglaną, pomidorem oraz serkiem kozim, który nadał całości idealnego smaku. Można zjeść zarówno na ciepło jak i zimno, na kolacją lub na obiad.

Składniki

Ilość: 1 - 2 porcje

  • 1 bakłażan średniej wielkości
  • 50 g kaszy jaglanej
  • 1 duży pomidor
  • 125 g serka koziego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • duża szczypta imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo

  • świeży koperek

Przygotowanie

Bakłażana umyć i przekroić na pół. Zasypać go solą i odstawić na 15 minut. Po tym czasie opłukać wodą i łyżką wydrążyć z niego miąższ.

Ugotować kaszę jaglaną według wskazówek na opakowaniu.

Wydrążony miąższ bakłażana pokroić w kostkę. Pomidory zaparzyć i obrać ze skórki. Pokroić je następnie w kostkę i dodać do ugotowanej kaszy. Kolejno wmieszać serek kozi, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy.

Przygotowanym farszem nadziać połówki bakłażana i piec w piekarniku nagrzanym do 180⁰C przez około 20 - 25 minut. Można sprawdzić czy bakłażan jest już miękki poprzez wbicie w niego patyczka do szaszłyków.

Przed podaniem posypać jeszcze posiekanym koperkiem.

Smacznego!

Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną, kozim serkiem i pomidorem 1 Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną, kozim serkiem i pomidorem 2