Babka wielkanocna

Babka wielkanocna

Widzę, że na wielu blogach pojawiają się już przepisy wielkanocne, to nie pozostając w tyle dodaję przepis na wielkanocną babkę! Uwielbiam takie proste ciasta, dlatego nie może jej zabraknąć u mnie na Święta. Przepis mam jeszcze od babci, a samą babkę robi się błyskawicznie, pięknie wyrasta i wychodzi mięciutka. W smaku... sami oceńcie ;) U mnie tym razem była posmarowana zwykłym lukrem, ale polecam polać ją lukrem cytrynowym.

Składniki

  • 250 g masła miękkiego
  • 180 g cukru drobnego
  • 20 g cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Na lukier

  • ok. 120 g cukru pudru
  • ok. 4 - 5 łyżek wrzątku lub soku z cytryny

Przygotowanie babki wielkanocnej 1 Przygotowanie babki wielkanocnej 2

Przygotowanie babki wielkanocnej 3 Przygotowanie babki wielkanocnej 4

Przygotowanie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąki przesiać do miski i wymieszać wraz z proszkiem do pieczenia.

Masło i cukry umieścić w osobnej misce i mikserem utrzeć na jasną, puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu miksując dokładnie do połączenia się składników. Do ubitej masy dodać suche składniki i wymieszać drewnianą łyżką, do połączenia się składników.

Formę do pieczenia babki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Przełożyć do niej masę na babkę i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 175⁰C przez około 75 minut (piekłam z funkcją góra dół, a na ostatnie 15 minut włączyłam termoobieg) lub do tzw. suchego patyczka (pamiętajcie, że nie można za wcześnie otwierać piekarnika). Po upieczeniu przestudzić ciasto chwilę w formie, następnie studzić na kratce.

Do szklanki przełożyć cukier puder i wymieszać go dokładnie z wodą lub cytryną. Gdy babka całkowicie ostygnie, polać ją lukrem.

Gotowa babka wielkanocna 1 Gotowa babka wielkanocna 2

Gotowa babka wielkanocna 3 Gotowa babka wielkanocna 8

Wartość odżywcza

1 porcja = 1/16 babki (ok. 60 g)

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 446 kcal 279 kcal
Białko 3,9 g 2,4 g
Tłuszcz 22,6 g 14,1 g
Węglowodany 56,6 g 35,4 g