Ajwar - bałkańska pasta z pieczonych warzyw

Ajwar - bałkańska pasta z pieczonych warzyw

Banalnie prosta pasta z pieczonych warzyw, choć nie ukrywam, że czasochłonna, szczególnie gdy chcemy zrobić jej więcej i poddać pasteryzacji. Ja tak zrobiłam, dzięki czemu będę mogła się cieszyć smakiem ajvaru, kiedy w sklepach zabraknie już bakłażanów, a na dworze zrobi się zimno. Wtedy wystarczy go podgrzać i użyć jako sosu do makaronu, ryżu czy po prostu posmarować nim pieczywo. Kosztujcie go co chwilę podczas dodawania przypraw i dodawajcie ich takie ilości, aby wam smakowało. Moje proporcje to w tym wypadku tylko sugestia :) Spotkałam się też z tym, że do dodaje się do niego koncentrat pomidorowy, kosztowałam i również było smaczne, więc co dom to inny ajwar ;)

Składniki

Ilość: niecałe 3 kg (8 słoiczków różnej wielkości)

  • 3 duże bakłażany (ok. 1300 g)
  • 20 czerwonych papryk (ok. 3000 g)
  • 1 kg pomidorów
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 duża łyżka miodu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • sól, pieprz do smaku
  • olej

Przygotowanie ajwaru 1 Przygotowanie ajwaru 2

Przygotowanie

Bakłażana pokroić w grube plastry i przełożyć do mocno osolonej wody. Pozostawić go w niej na około 15 minut. Ma to na celu pozbycie się goryczy. Po tym czasie odcedzić wodę.

Pomidory sparzyć (włożyć do wrzącej wody na około 1 minutę), obrać ze skóry, wydrążyć z nich twarde środki i pokroić je na mniejsze kawałki.

Z papryk wydrążyć gniazda nasienne i pokroić każdą na około 4 części. Papryki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, skórką do góry. Piec je w piekarniku nagrzanym do 180⁰C przez około 30 minut, do momentu aż ich skórka się pomarszczy i zacznie w niektórych miejscach robić się czarna. Po tym czasie wyjąć papryki i od razu przełożyć je do garnka, przykryć pokrywką i tak pozostawić do ostudzenia. W czasie, gdy papryka się studzi, na papier do pieczenia wykładamy tym razem bakłażana (posmarowałam go lekko olejem) i wstawiamy go również na 30 minut do temperatury 180⁰C. Po tym czasie przełożyć go do miski i wystudzić.

Gdy papryka przestygnie, obrać z niej skórę. Z bakłażana również obrać skórkę, choć jeśli pozostanie to też nic się nie stanie, gdyż powinna się ona łatwo zmiksować.

Cebulę i czosnek obrać ze skórki. Cebulę pokroić w półkrążki lub inny kształt, a czosnek na mniejsze kawałki. Dusić je na patelni, na łyżce oleju przez około 10 minut.

Bakłażany, papryki, pomidory oraz czosnek z cebulą przełożyć do dużego garnka i zmiksować przy użyciu blendera. Dodać wszystkie przyprawy i ponownie zmiksować lub wymieszać za pomocą dużej łyżki drewnianej. W tym momencie należy kosztować i najlepiej doprawić go według własnych upodobań. Ajwar gotować przez około 10 minut. Jeśli jest wam zbyt płynny można go gotować dłużej, do momentu aż jego konsystencja będzie wam odpowiadać. Po wszystkim przełożyć go do wcześniej sparzonych słoików.

Smacznego!

Gotowy ajwar - bałkańska pasta z pieczonych warzyw 1 Gotowy ajwar - bałkańska pasta z pieczonych warzyw 2

Gotowy ajwar - bałkańska pasta z pieczonych warzyw 3

Wartość odżywcza

1 porcja = 1 duża łyżka ajwaru

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 58 kcal 18 kcal
Białko 2.4 g 0,7 g
Tłuszcz 1,2 g 0,4 g
Węglowodany 8,2 g 2,5 g